Op heel veel plekken en steden worden muzikale projecten gestart en als er één plek is waar dit allang gebeurt evenals door de twee dezelfde personen is het Geleen wel met Geleen Calling. Ed Jansen en Rob Nabuurs zijn de toppers waar het om gaat maar eigenlijk willen ze het liefst dat de muziek spreekt. Met heel wat jaren ervaring en heel wat verschillende evenementen hebben ze al menig bands naar Geleen weten te halen. Nationaal maar ook zeker internationaal. Nu aankomende zaterdag, 30 september om precies te zijn, staat Geleen Calling The Festival geprogrammeerd en dat al voor de derde editie. Tijd om eens even wat extra aandacht te geven aan dit GRATIS festival. Maar eerder het geweldige idee: pay what you want. Check dat voor hier.

Vanaf 15.00u staan in de Reunie en Theater Karroessel acts geprogrammeerd evenals DJ’s en hoe een echt festival betaamt dien je ook keuzes te maken. Want er wordt gestart Sovjet War, een formatie uit Leuven wat eigenlijk een tweede leven heeft. Ontstaan in 1979, dan tot 1984 en nu weer sinds 2019 actief. Een mix van oldschool punk en duistere postpunk maar ook new wave invloeden. Dit is in de Reunie. Daarentegen staat in de Karroessel eerst SYNC, een jonge regionale formatie wat covers speelt maar ook eigen tracks zal spelen. Om 15.45u speelt daar Interzone, een coverband wat een Joy Division tribute band is. Goh! Als je een beetje into dit bent was dat een logische. Komen ook uit ons Zuiderbuurland en hebben ook al eens eerder op Geleen Calling gespeelt. You get what you see.

We gaan terug naar de Reunie maar trekken naar Duitsland, VANDERMEER is een vierkoppige formatie wat wel houdt van een potje shoegaze met daar rockinvloeden bij. Ze hebben in de covid periode hard gewerkt aan hun tweede album welke in december is gedropt. Een getuigenverslag over de pandemie. Tegelijkertijd, om 16.30u, speelt Foreign Bloom in de Karroessel. Een Limburgse formatie wat eigenlijk het project is vanuit Jessica Kulka. Ze componeert, schrijft, zingt alles zelf maar alles hierom heen óók nog: de visuals in haar muziek zijn ontzettend belangrijk. Donkere experimentele elektronische synth pop.

17.15u, tijd voor 32 OHM om op te treden in de Karroessel. Deze band was 15 jaar geleden naar het schijnt de allereerste Geleen Calling band (en dat uit Sittard..) en nu mogen ze weer spelen! Het is een vijfkoppige formatie wat al heel wat jaren meedraait en ons een eclectische mix van twintigste-eeuwse new wave en post-punk laat horen. Jaren ’80 maar toch met een hedendaagse twist.

Terug naar de Reunie waar om 18.00u Disorientations speelt. Dit Antwerpse gezelschap, een drietal beter gezegd, omschrijven zichzelf als een donkere en luide postpunkband. Het is een mooi teken dat nu Geleen Calling de aftrap is van meer shows, nu ze getekend hebben bij TOUTPARTOUT, een Europees boekingskantoor. Dit is zo’n formatie die je gezien moet hebben…. Tegelijkertijd speelt EMBER in de Karroessel, dit is ook wederom een jonge formatie uit de regio wat bestaat uit twee heren en twee dames. Ze zullen rock tracks brengen in de stijl van Evanescene, Alice in Chains en Alter Brigde. Gas erop!

Dan nog even afsluiten in de Karroessel, daar staat Nel & JP, een duo bestaande uit Nel Mertens en JP De Brabander. Dit duo brengt, en dat is het beste woord ervoor, Punkpoëzie op electropunk. Lang bestaan ze nog niet maar hebben wel een eigen kijk op de wereld en laten dit door middel van woord en geluid horen. Uniek, zonder meer.

De avond zelf beloofd belachelijk veel goeds. Daar staan drie acts geprogrammeerd in de Reunie. Beginnende om 19.30u met THAMES. Dit vierkoppige gezelschap is onlangs begonnen met hun Popronde avontuur en zeggen zelfs op deze avond Almere af. Verwacht hier zeer explosieve postpunk meets new wave geluiden. Met onderwerpen zoals seksisme, racisme & giftige mannelijkheid willen ze de hedendaagse problematiek aanspreken. Dit gaat iets groots worden, be there. Voor liefhebbers van IDLES, Fontaines maar ook The Cure. Ps. de afsluiter op zaterdag 28 oktober tijdens Popronde Sittard.

Dan zal PEUK om 20.45u het podium op gaan. PEUK is uit ons fijne buurland België en speelde deze festivalzomer op veel toffe plekken waaronder Pukkelpop en Rock Herk maar sluiten in Geleen deze uiteindelijk af. Een verslavend (HAH), explosief drietal wat voornamelijk een mix van punk, grunge maar ook pop klanken brengt. Je weet eigenlijk nooit wat je kunt verwachten behalve dat het belachelijk goed is.

Tijd voor de afsluiter van deze bomvolle dag. Marathon is terug, ze speelden op 9 april ook op Geleen Calling, en het is niet meer dan logisch dat ze zijn gevraagd. Dit drietal bestaande uit zanger/gitarist Kay Koopmans, bassiste Nina Lijzenga en drummer Lennart van Hulst (deze avond als vijftal!) groeit als een malle dus zorg dat je hier bij bent. Het is een enorm explosieve mix van shoegaze en vooral postpunk; energiek en dreigend tot en met! Maar ook muziek met een boodschap, eigenlijk de frustratie tegen de wereld en dat verwerkt in ijzersterke tracks. Hard? Ja, maar wel verdomde goed. Zorg dat je om 22.00u in de zaal bent en klaar bent voor een explosief eind.

Mocht je tussendoor even zin hebben in wat anders, er staan in het café van de Reunie van begin tot eind DJ’s de draaien met allemaal hun eigen stijl. Absoluut de moeite waard!
14.30-16.30 –> Slet Boi Vim, 16.30-18.00 –> MixMaster Morris, 18.00-19.30 –> DJ Sue en last but not least 19.30-02.00 –> DJ Pat Astaire

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in