Wat is het toch heerlijk om weer een volledig album te horen van Dawn Brothers. Natuurlijk heeft iedereen last gehad van de lockdown maar de heren zijn in de zomer 2020 naar Petite Longère in Frankrijk getrokken om daar gewoon te doen wat ze willen en goed kunnen: muziek maken. Op 11 juni brachten de heren het eerste wapenfeit al uit maar de dag erna kwam wel opvallend en onverwacht nieuws; bassist en zanger Levi Vis is na het maken van het album uit de band gestapt omdat hij het gevoel had dat de cirkel rond was. Bas van Holt (gitaar), Rafael Schwiddessen (drums) en Rowan de Vos (toetsen) hebben gelukkig wel al een vervanger gevonden in de naam van Tammo Deuling. Hoe dan ook… Tijd om dat album te checken!

De opener ‘Junk’ laat je ook meteen wanen in de Dawn Brothers saus die je wilt horen: roots & soul. Het is een heel gemoedelijke track waarin Bas het voortouw neemt en Levi, Rafael en Rowan de koortjes zingen. Halverwege komt er meer dynamiek in en dat wordt afgewisseld met de puurheid van voorheen. ‘Toss And Turning’ heeft meteen al een hoger tempo te pakken en de aanstekelijke en hoge ‘ahooo’ tussendoor maakt het meteen vrolijk. De samenzang die dan weer klinkt is een typisch iets. Leuk feitje, de heren hebben in ongebruikelijke opzet deze geprobeerd in te spelen om uiteindelijk toch te gaan naar het ‘originele’. Levi op akoestische gitaar, Rowan op drums, Rafael speelde elektrische gitaar en BASgitaar (ha.ha.). Naar het schijnt is ‘In My Dreams’ een nummer die al in 2018 was geschreven maar nu door een bepaalde setting perfect kon worden opgenomen. Het pure, het gemoedelijke maar ook de warmte komt eens te meer naar boven. De americana die hen zo kenmerkt hoor je overal terug. ‘Corners Of My Mind’ is misschien al bekend bij de liefhebber en concertganger (weten we nog hoe dat is?!), want deze zat al in het arrangement maar nu mogen we ‘m ook zo beluisteren. Lekker hoog tempo en het is ook een track vol teamwork; iedereen vol aan de bak op instrument én zang.

Dan gaan we naar ‘Tomorrow Never Came’, een nummer waar de mannen een soort wankel rock-a-billy vibe willen creëren. Dat lukt goed want je komt in een bepaalde flow door de drums van Rafael maar ook zeker de toetsen van Rowan. Het is een nummer dat gaat over een jongen die nostalgisch terugblikt op de stad waar hij is opgegroeid, maar in de realiteit is hij nooit vertrokken. Dat de Dawn Brothers zichzelf hebben uitgedaagd in Frankrijk is te horen op ‘Hold On To Your Love’. Het is dromerig, het heeft lichte rockelementen maar het belangrijkste: het blijft weer de gehele tijd intrigeren. De single die de heren hebben gedropt is ‘Vista Cruiser’. Heerlijk tempo, sfeervol, muzikaliteit top en ook de knipoog naar That 70’s Show blijft top. De afsluiter alweer: ‘So Long’ is een track die al stamt uit de Next Of Kin tijd. Leo Blokhuis had hen uitgedaagd om ter plekke een nummer te schrijven en Levi deliverde. Het is nu tot in detail uitgewerkt en de good vibes spatten ervan af. Rowan etaleert maar weer eens zijn klasse op toetsen en dat geeft het allemaal een volledige southern soul gevoel.

Dat gevoel is namelijk wel een belangrijke factor gebleken in alles. Natuurlijk weet je al dat dit vrienden zijn die dit hebben gedaan, die in de band zitten (zaten) maar het is ook gewoon super dat ze eigenlijk gewoon muziek wilden maken. Gewoon het origineel houden, geen gekke dingen. ‘Dusk’ is een schoolvoorbeeld hiervan geworden en ondanks het feit dat ie maar een ruim half uur duurt, is iedere seconde kostbaar, waardevol en kwalitatief hoogstaand.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in