jay-zShawn Corey Carter ofwel mister Jay-Z. Over deze Amerikaans rapper en producer wil ik het vandaag eens hebben. Ik weet niet hoe het kwam maar ik dacht plots in de auto aan zijn samenwerkingen en wat voor successen hij daarmee gehad heeft. Daarom wilde ik daar eens over vertellen en toch wel aanstippen dat dit een hele grote meneer is.
Zoals gezegd: rapper en producer maar hij is ook eigenaar van het platenlabel Roc Nation. Ook runt hij een zakelijk imperium waar hij investeert in meerdere zaken zoals zijn eigen kledinglijn (Roc-A-Wear), schoonheidsproducten, horeca (eigen club The 40/40 Club), eigen filmmaatschappij en basketbal (aandeelhouder in de Brooklyn Nets). Maar hij is ook CEO van Def Jam Recordings, platenmaatschappij van Rick Rubin en Russel Simons.
Hij heeft een netto waarde van 500 miljoen dollar gemeten in 2013. Niet heel erg weinig…

Laten we het maar hebben over de muziek, ook duizelingwekkend goed!

1) Jay-Z ft. Alicia Keys – Empire State Of Mind.
jayz_alicia_keys_iheartradio_festival-590x403Nummer geschreven door Jay-Z en staat op de CD ‘The Blueprint 3′. Hij zocht een zangeres en daar was Alicia Keys het meest geschikt voor. Dat bleek want het leverde hem/hen twee Grammy’s op: beste rap/zang samenwerking en beste rap nummer. 2009 was voor Jay-Z enorm succesvol. Ondertussen is het nummer ook benoemd tot het onofficiële anthem van de stad New York. Dat is een behoorlijke eer.

2) Jay-Z ft. Linkin Park – Numb/Encore.
jayzlinkinSamenwerking tussen keiharde rock en hiphop. Het kan! In 2004 werkten Jay-Z en Linkin Park samen en met resultaat! ‘Numb/Encore’ heeft een Grammy gewonnen voor beste single! Het is een ‘mash-up’ van het nummer ‘Encore’ van Jay-Z en het nummer ‘Numb’ van Linkin Park, daaronder werd een nieuwe beat gezet en tadaaaa: hit! Ook is het nummer gebruikt als leadsong van de film Miami Vice.

3) Jay-Z ft. Beyoncé – Crazy In Love.
beyonce-and-jayz-drunk-in-love-in-londonTime Flies want dit nummer stamt uit 2003. Het eerste nummer van Beyoncé na haar periode bij Destiny’s Child. Jay-Z en Beyoncé hebben het samen geschreven. Duidelijk dat het een succes geworden is, acht weken op #1 in de charts in de Verenigde Staten! Daarbij moet je maar eens kijken hoe groot mevrouw Knowles nu is… De clip is ook iets waar je naar blijft kijken!

4) Jay-Z ft. Pharrel – Change Clothes.
jayzpharrellwennOok al een nummer uit 2003! Time Flies. Pharrel was daar vol aan de slag met The Neptunes en later NERD. De clip is volledig opgenomen tijdens een modeshow, hoe toepasselijk. Ook zie je enkele bekende modellen verschijnen op de catwalk dus ook de clip. Nummer is gewoon simpel, no nonsense en lekker deuntje. Duidelijk Neptunes. Jay-Z heeft een geweldig jaar.

5) Jay-Z ft. Kanye West – Ni**as In Paris.
jay-z kanyeGeniaal nummer maar ook geniale CD. ‘Watch The Throne’ is een CD die helemaal vol staat met nummers geschreven door Jay-Z samen met Kanye West of vice versa. Daar werd ik als liefhebber behoorlijk blij van! Niet alleen dit nummer is geweldig maar ook ‘Otis’ is legendarisch. Refererend naar de zanger Otis Redding. Uiteraard is dit nummer ontstaan in Parijs, toen Kanye daar was. Verder niet veel aan toevoegen.

Ook met Mariah Carey, Justin Timberlake, Eminem, Rihanna & vele andere rappers heeft hij samenwerkingen gehad. Toch heb ik gekozen voor de bovenstaande vijf. Ik ben van mening dat dit de meest bekende nummers zijn en daarom noem ik ze ook. Ik vind ze ook allemaal te gek. Er zitten ook zoveel verschillen in!!
Werken met je vrouw, een collega rapper, een (andere) geweldige zangeres, collega rapper/producer én met een rockgroep. En dan ook nog met allemaal geweldig veel succes hebben.. Nou, chapeau! Ik doe het hem niet na. Daarom is hij ook van de grootste rappers/muzikanten van de wereld.

Benieuwd wat hij nog in het vat heeft zitten want na al deze successen weet ik niet of er nog zoiets groots zit aan te komen. Er zijn ondertussen best veel nieuwe ‘new born stars’. Wellicht azen ze op zijn plek, wellicht blijft hij nog een tijd zitten. We gaan het zien ofwel horen!

1 REACTIE

  1. Zijn ‘net worth’zegt ongetwijfeld iets over zijn commerciële succes en neus voor het vermarkten van zijn naam.

    Wanneer je puur technisch kijkt naar zijn skills, vind ik zijn voormalige concurrent Nas veel beter, maar qua productie en samenwerkingen heeft Jay-Z slimmere keuzes gemaakt dan de rapper uit Queensbridge.

    Hoe vet de opvolger van Illmatic had kunnen zijn als het niet Jay maar Nas was die Kanye aan boord had gekregen, we zullen het nooit weten.

    Zoals zo vele rappers lijkt ook Jay-Z niet meer echt te weten waar hij over moet rappen, behalve over het succes dat hij heeft en al het geld dat hij naar hartenlust kan wegsmijten aan diamanten, Crystal en prive jetplanes. ‘He better watch his Throne’ want jonge honden als Bobby Schmurda en Bishop Nehru zagen aan de poten met meer inhoudelijke boodschappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in