Nadat Stef na het optreden met iedereen heeft gepraat, op foto’s is geweest en handtekeningen heeft gezet was het tijd voor mij. Lekker rustig naar de kleedkamer. Nog in de euforie gaat hij op een enorm oude hometrainer zitten die immens veel geluid maakt om vervolgens toch maar serieus tegenover me op de bank te gaan zitten.
De winnaar van De Beste Singer Songwriter van Nederland (DBSSW) ziet ontspannen uit.

Stef 5

Nog voordat kan openen met het interview stelt Stef zelf een vraag: Hoe vond je het?
Ik antwoord positief, het was goed, krachtig geluid en zuivere stem!
‘Fijn!’ antwoord hij rustig om vervolgens door te praten….
‘Drie dagen voor het eerste optreden van de tour heb ik een nieuwe toetsenist moeten zoeken, helemaal op elkaar ingespeeld raken en ontwikkelen. Alles is uiteindelijk gelukt maar het was enorm hectisch en moeilijk! Maar we zijn nog altijd aan het groeien en het wordt ook gelukkig steeds beter. Dat merk ik wel elk optreden.’

Nu kan ik zelf eens een vraag stellen: de tegenvraag…
Hoe vond je het eigenlijk zelf gaan??
Nou weet je, ik twijfel altijd heel erg veel. Natuurlijk heeft dat nu ook te maken met de wisseling in mijn band maar ook omdat ik nog steeds op zoek ben naar mijn echte eigen geluid. Ik luister zoveel mogelijk naar andere muziek en daar probeer me ook aan op te trekken, ik wil steeds een stapje hoger komen. Vandaag was absoluut niet slecht maar ik voel toch veel spanning.
Stef 2Voel je een druk na het winnen van DBSSW?
Iedereen verwacht iets van je. Je hebt een titel, je bent de winnaar van het programma. Je begint toch te twijfelen ook. Er is geen grote hit geweest zoals eerdere jaren wel. Denk aan Maaike Ouboter of Nielson. Zijn de mensen het moe?? Is het concept misschien nu al uitgemolken? Maar aan de andere kant; het WK was op TV, dus daar kan het wellicht ook aan liggen. Desondanks ben ik enorm blij met alle mensen die nu gekomen zijn, die komen vanwege de naam en ze weten wie ik ben!

Dit is je eerste echte tour, maar die even is uitgesteld. Wat is de reden daarvan?
Nou, omdat ik gewoonweg niet verder kwam met het schrijven van songs. Het wilde allemaal niet zo lukken. Daar voel ik me ook wel echt klote over want ik moet dan toch mensen teleurstellen en dat wil ik gewoon allemaal niet.

Dus een EP komt er wel aan?
Ja, die komt. Of een mini-album. Zo’n acht nummers. Dus eerder een album als EP. Damien Rice zou het een album mogen noemen! Haha. Ik ga begin 2015 de studio in.
Ik ben wel echt nog steeds op zoek naar mijn eigen geluid. Zoals ik zei, ik luister heel veel andere muziek en dan ook Stef 3bijvoorbeeld Ben Howard (de tweede CD) en ook Bon Hiver. Gewoon iets alternatiever maar wel puur. Daarvoor ben ik aan het werk met een producer die mij de juiste richting op stuurt. Iemand die me triggert maar ook tegelijkertijd mij een goed gevoel geeft. Beetje experimenteel maar wel nog altijd mijn eigen gedachtes en eerlijkheid erin.
Weet je… De beste nummers schrijf je als je je enorm kut voelt. Dat is gewoon zo. Hoopvolle, eerlijke & pure muziek maak je dan. Het nummer ‘This Is Me’ klinkt misschien wel heel leuk maar gaat in feite over het in de schaduw staan bij iemand. Eerlijkheid.

Hoe kijk je richting de toekomst? Je hebt toch al ervaring met spelen…
Ja, heb inderdaad al in voorprogramma’s gestaan van Mister & Mississippi en Dotan. Maar eerst gaat het erom dat ik mijn eigen EP/mini-album af krijg en dan weer veel gaan touren. Je moet veel spelen om stappen te kunnen zetten in de muziekwereld.
En dan de zomer?
Dan pak ik het liefste veel festivals. Ja, er staat zeker al wat vast. Maakt me niet heel erg veel uit waar het is of hoeveel mensen er zijn. Het is overal wel een feestje. Ik kijk er enorm naar uit in ieder geval!

Stef 4
Wat is jouw inspiratiebron?

Dat zijn er denk ik wel drie. Éen: echte oude muziek van de jaren 70 zoals Crosby, Stills, Nash & Young en Simon & Garfunkel. Twee: sferische muziek. Drie: psychedelische rock zoals bijvoorbeeld Porcupine Tree. Het meerstemmige erin spreekt me merendeel aan dan.
Die inspiratiebronnen hebben me ook gevormd tot wie ik nu ben.

DSC_1029-001 (Small)Mocht je Stef zelf willen zien, horen? Check even zijn site. En ik ben enorm benieuwd hoe zijn mini-album gaat klinken maar uiteraard ook hoe hij zichzelf gaat ontwikkelen. Het zit met zijn kwaliteiten gewoon goed nu nog zijn eigen vertrouwen en eigen geluid! Maar ik vertrouw erop dat hem dat gaat lukken.
Ik wil wederom John Rutten bedanken voor de foto’s!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in