Tja, 2021 was op zijn zachtst gezegd een raar jaar toch? Voor mensen zoals jij en ik die nog wel eens met doppen in d’oortjes naar een bandje willen kijken, in een warme popzaal of op een gezellige festivalweide is dat er dit jaar nauwelijks van gekomen. Ik zet dan nog wel een vinkje bij een festivalshow van Blof en Snelle in Heerhugowaard, waar ik ruim een uur voor in de auto zat. En was ik deze zomer bij het enige festivaloptreden van Tape Toy dit jaar in het gehucht Zwartsluis. Ook heb ik nog een 5-tal Poprondes kunnen afvinken, want ik ging bijvoorbeeld helemaal naar Emmen omdat die in mijn eigen stadje Amersfoort werd gecanceld. Inmiddels kan ik niet meer over de stapel festivaltickets heen kijken voor volgend jaar. Laten we hopen dat de wereld weer gaat draaien want dan wordt het een hele lange festivalzomer van mij. #FingersCrossed    

#VVV2021
Iedere maand sluiten we Dossier Dutchies af met een VVV (Vinkjes van Vergeer). Een selectie van slechts 5 tracks die indruk op me gemaakt hebben. Dat heb ik in januari verzaakt en december is nog niet om. Uit het totaal van dus 50 tracks heb ik een selectie van 10 tracks gemaakt, dus is de soundtrack voor dit jaar nu compleet.

v Lights Out – Where To Go From Here (Enorm fijn bakkie energie, erg welkom in deze donkere dagen voor Kerst)
v Rats On Rafts – Osaka (Met deze sound ben ik gelijk weer terug bij mijn reis in Japan. Dat is net zo fijn als deze track zelf)
v KY. – This Lonely Night (Dit is de titeltrack van zijn debuut EP. Daar gaat hij zoveel plezier aan beleven… en wij ook!!)
v The BluPrint – Jenny (Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, maar wel verslavend lekker!)
v Pip Blom – Keep It Together (Toch iets positiefs aan de lock-down overgehouden. Een nieuw album van Pip met deze geweldige single als ’top-teaser’)
v COLOR BONES – Out of Nothing (Hoe donker of mysterieus de verhalen van deze boys ook zijn, ik geloof ze!)
v Loupe – Fair Enough (Ik ben een échte fanboy, is dat eerlijk genoeg?)
v Ode To The Quiet – Crystal (Doe even je ogen dicht? …. waar ben je nu? Mooi hè?)
v Elephant – Calling (Wat fijn dat de roeping van deze gasten een geweldig album uitbrengen is, toch?)
v Minor Citizen – Colours (Mijn persoonlijke favoriet van de nieuwe EP Mirage. Hypnotiserende ritmes en hersenpanplakkende meerstemmige zangregels)

Sound of 2022!
Bijna gaan we van start met een nog ongekreukt nieuw jaar. Na het champagne-poppen en de aftelklok is het tijd voor: schansspringen, de laatste koude oliebollen en een Vinkjeslijst van Vergeer.
Wat in 2012 begon als een ongevraagd advies voor de 12 van 3voor12, is wat mij betreft een mooie traditie geworden. Op de eerste dag van 2021 schreef ik dit: https://www.facebook.com/nederklinkerconjo.vergeer/posts/3680746642001832. Nog meer dan voorheen is de toekomst zeer ongewis. Daarom maak ik een soort wensenlijst van 12 bands en acts waarvan ik hoop dat zij mijn muzikale jaar gaan kleuren.

– Het debuutalbum ‘You=me’ van St. Solaire zat afgelopen jaar vastgeroest in mijn stereo. Ik kijk dan ook heel erg uit naar het vervolg in de vorm van die nieuwe EP.
– De eerste rauwe tracks van ‘de Groningse studentenkamerrocker’ Ioana Iorgu hebben een geweldige indruk op me gemaakt. In aanloop naar haar debuutalbum moeten veel meer mensen van haar gaan horen.
– Gek he? Deze band weet alleen maar van die hersenpanplakkers voor mij te maken. Gelukkig gelooft Excelsior ook in Elephant en komt er dit jaar een debuutalbum van ze uit.
– Ik weet alleen dat ze uit Enkhuizen komen en dat ik heul hard ga op die laatste single ‘Where To Go From Here’ van Lights Out. Met slechts één optreden zou ik zoveel sportlessen in kunnen gaan halen.
– Zoek maar terug in Dossier Dutchies van November 2021. Future Husband is voor het komende jaar niet te missen hoor! Ik hoop op een mooi tourtje in het najaar bijvoorbeeld als voorprogramma van Nana Adjoa.
– Ze staan niet voor niets op de poster van Pinkpop. Ik hoop op fijne nieuwe singles van Ten Times a Million. Sta ik mijn vlaggetje vooraan bij dat roze petjes optreden.
– Op 14 januari gaat de EP ‘Arc’ van het Tilburgse Docile Bodies uitkomen. Mysterieus, grijs en donker, maar tot nu hebben ze alleen maar geweldige singles uitgebracht wat mij betreft.
– Al in de eerste week van januari komt ein-de-lijk het debuutalbum van Tape Toy uit. Deze band hoort festivals af te breken. Laat ik daar toevallig ook heel erg van houden.
– Dat hun muziek lijkt op al het rauwe wat eind jaren 90 is uitgekomen, maakt mij helemaal niks uit. Headfirst uit het keurige Leiden weet er een prima eigen draai te geven. Voor mij een potentiële Popronde deelnemer.  
– Het kan toch niet anders dat dit jaar de definitieve doorbraak van POM komt? Ze hebben volgens mij nu de juiste mensen om zich heen verzameld. Alleen maar volle kracht vooruit nu toch!
– De buzz rond Tramhaus vind ik heel fascinerend. Als het een beetje meezit spelen ze volgend jaar een aantal voorprogramma’s van Pip Blom en spelen ze in ieder geval op het online Noorderslag.
– Toegegeven ik ben erg laat aangehaakt bij S10. Haar deelname aan het Songfestival vind ik zowel voor haar als de organisatie een hele stoere keuze. Ik ben heel nieuwsgierig wat het haar gaat brengen.

Ps1; aan dit bericht kunnen géén rechten ontleend worden;
Ps2; eventuele resultaten uit het verleden bieden geen…;

Laten we proosten op een mooi muzikaal jaar 2022! #ZinIn DE BESTE MUZIKALE WENSEN!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in