Deze maand kreeg Bram van den Berg de spreekwoordelijke veren van The Edge. Brammetje drumt tijdelijk bij U2. Mia en Dion hadden wat meer moeite om een sticker voor hun prestaties te krijgen. De Cheffies waren deze maand exact 15 jaar ‘Amigo’s’, maar het mooiste jubileum was natuurlijk in hartje Sittard. Congrats op nog vele jaren Camielmusic! Loupe vierde een albumrelease show zonder album door vertraagd vinyl. Liep Joan Franka compleet leeg over haar songfestival ‘tooitrauma’. Werden alle zwarte caravan volgers voor komende herfst bekend gemaakt en namen ze in hetzelfde Nimma ‘Even alle spanning eraf’ op Oranjepop wel heel letterlijk.

Onder druppende bomen.
Je zou bijna denken dat het een grap is, want na ruim een jaar stond het Eindhovense viertal Dripping Trees op 1 april eindelijk weer op het podium. Een dag eerder was de nieuwe single ‘Sea of Ants’ uitgekomen. Ook daar hebben we (veel te) lang op moeten wachten. Naast de pandemie, moest het afronden van een studie de prio krijgen die het nodig had. Van hun debuut ‘Fuel of Mankind’ (2021) weten we al dat we van de band geen lieve liefdesliedjes hoeven te verwachten. Met de liefde in ‘Distant Light’ loopt het nou niet echt heel gezellig af. Ze onderzoeken op dat album de donkere menselijke grenzen. Hoe ver gaan we of gaan we soms zelfs overheen? Het nummer ‘Sea of Ants’ gaat over artificiële onsterfelijkheid. “Mensen willen zo lang mogelijk blijven leven”, maar als er alleen maar mensen bijkomen, moet dat ergens misgaan? Die avond stonden ze op de poster samen met de band Aestrid. Verwacht van hen ook geen dijenkletsers hoor. Er is trouwens nog een link tussen beide. Zowel Bo Menning als Jurriaan JJ Sielcken hebben de track opgenomen en gemixt. Nog recenter is de single ‘Stray’, ook hier dezelfde samenwerking. De oneindige zoektocht naar een verloren liefde zorgt ervoor dat je er volledig onderdoor gaat. Mocht je na deze donkere wolken zin hebben om de band live te checken? Ze spelen de 13e mei in Oss op het hopelijk zonnige Come Out And Play festival.

New Tin Boy Doll.
Er waait een nieuwe frisse wind. “I’m the new boy!” horen we in het debuut van Thames. Afgelopen weken bleef die track met stevige weerhaken achter in mijn hoofd hangen. De punkrock track heet ‘Tea’. Wowie, is dat wel stoer genoeg? Deze band rond zanger/gitarist Merlyn Baartman ontstond krap een jaar geleden op het hoofdstedelijke conservatorium en is nu klaar om iedereen omver te blazen. Door Merlyn’s Engelse roots zijn invloeden van o.a. The Cure, Fontaines D.C. en IDLES niet te ontkennen. #NoShitSherlock. Maar het zijn vooral ook de verschillen tussen de Britten en ons kaaskoppen die een inspiratie vormen voor hun muziek. Misschien nog wel meer dan hier moeten de Engelse mannen vooral macho zijn en zeker geen emoties tonen. Volgens de band moeten we daar niet bang voor zijn, maar moeten we die juist omarmen. Bij 3voor12 lees ik dat de naam van de band voortkomt uit het boek ‘Heart Of Darkness’ van Conrad. `In dat boek staat de Thames symbool voor de ongeëvenaarde mogelijkheden, die nog waren uitgedacht`. Blijkbaar zijn er wel al een aantal shows van de band geweest. Daar had ik eigenlijk graag bij willen zijn. Wetende dat er al meer tracks opgenomen zijn acht ik de kans groot dat ik gelukkig snel ga zien. Ik beloof niet alleen maar te stoer te kijken! Foto © Willem van Dijk

Op een warme herfst!
Vergeer’s POPRONDE vinkjes 2023!
– Who let the dogs out? … HOOFShoofsHOOFS!!!
– CLOUD CUKKOO zal je de waarheid zeggen
– Tweede Rockronde voor MINOR CITIZEN
– Zet maar een vinkje bij Noorderslag 2024 bij HIQPY
– Studentenkamerrocker IOANA IORGU
– Vaste VICEFEST opener HISTORIAN
– Voicetalent SEM
– Alles moet stuk!! Boek DANIEL BROOKE
– Dromen vangen met LEAH RYE
– Nieuwe Excelsior belofte PALE PUMA
– ‘Is dat niet de drummer van’… JESPERJESPER
– Stoere rockers hebben ook emoties! – THAMES
– Elektrisch droomland – ii
– Verslavende indierock – SEEWOLF

HOE?!?
Mijn sportinstructeur begon er deze week gelijk over: “Toffe band hè dit weekend in de Velvet!?, maar hoe heten ze ook alweer? Het klonk een beetje als een hond ofzo”. Die zaterdag ervoor werd in mijn stadje tijdens Record Store Day in en rond de lokale platenboef een compleet festival georganiseerd. Er was die dag maar één band die zowel binnen als ‘bijna buiten’ speelde: ze bliezen nog net niet de glas-in-lood ramen uit hun sponningen. Met mijn oordoppen was ik voorbereid, want ik kende ze namelijk al van voor hun doorstart naar HOOFS. Begin dit jaar waren ze één van mijn ‘must see’s’ tijdens Eurosonic en wat was ik blij dat zij daar de hele oversteek vanuit onze hoofdstad naar De Drie Gezusters voor over hadden. Ook toen al was hun devies ‘wij willen gewoon spelen!’. Ik las ergens: “HOOFS – band graps you by the throat and doesn’t let go”. Ze hadden wat te vieren deze zaterdag want begin deze maand is hun debuut ‘EP I’ uitgekomen. Opgenomen in de inmiddels legendarische Katzwijm studio onder toezicht van producer Daan Duurland (oa. Tramhaus) en Nadya van Osnabrugge, (ook Tramhaus, maar ook Vulva). Met zijn 2 minuut en 1 seconde is hun debuutsingle ‘Crash’ de al-ler-langste van de vier tracks op hun minialbum. Soms zou ik ook wel eens op deze manier alle sh!t van me af willen brullen zeg. Als een stel jonge honden stonden ze er het kalk van de muur af te rocken, (W)hoef! Vraagje: Hoe kijk jij terug op je jeugd? Lijk je nog op dat jochie of meissie van de middelbare? Soms heeft het gewoon wat tijd nodig om jezelf een beetje te snappen toch? Late Bloomer is ook al zo’n beuker: ‘I’m not quiet like you!! Afgelopen week zijn ze opnieuw de Katzwijm ingedoken voor ´EP II´. Daar ligt ook gelijk de link met de rockende vrinden van Marathon waarbij ze 25 mei in hun voorprogramma bij de EP release zullen spelen. Dan worden ze weer voor even losgelaten. “Who let the dogs out? HOOFS-Hoofs-HOOFS!!!”

VVV (Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is. Dit zijn de VINKJES van APRIL 2023:
v Pip Blom – Tiger (Samen met de Hollandse leeuw een koningskoppel. Pip for world domination!)
v THAMES – Tea (Wist ik niet! Macho’s blijken ook emoties te hebben, als ze maar wel RnR blijven maken)    
v The Indien – Be Yours (Deze is echt (te) verslavend. I want you, let me … )
v Pale Puma – Cigarette Still Burning (En dit is pas de eerste van het debuutalbum. Oja Marien is ook nog de producer)
v Vals Licht – Godvergeten oord (Zo kan rock ’n roll dus óók klinken! Over hormonenbommen die rocksterren willen zijn)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in