Fijn hè? De zwarte caravan hobbelt weer door het land. Het leukste herfstfestival is van start gegaan. Traditiegetrouw heeft het op bijna alle avonden tot nu al geregend. De Dijk is juist met zijn laatste rondje bezig en ook Eloi schreeuwde begin deze maand voor de laatste keer zijn Kensington klassiekers. Op Bruis zag ik ook de laatste van Darlyn, gelukkig tijdelijk, want er worden binnenkort rompertjes aan de merchandise toegevoegd denk ik. En raad eens wie er half januari een lang weekend in Groningen gaat logeren? De kaartverkoop van ESNS is gestart. Zie je daar! Daar over gesproken, de fijne debuut EP van Seb Zukini ‘The Devil you know’ is deze maand uitgekomen.  

Geschiedenislesje
Vlak voor zijn optreden kwam hij nog even zijn pakjasje showen aan Harmen Ridderbos (Town of Saints/Electropoëzie). Hij had het geleend denk ik, want het leek mij wat op de groei gekocht. Jonge gast is het nog hoor die Joris (Boerma). Friese roots, maar voor zijn studie geschiedenis naar Groningen gekomen. Om jezelf dan Historian te noemen, vind ik al een grote plus. Joris en Harmen hadden die week de laatste opnames van zijn debuutalbum afgerond en Harmen kon zijn enthousiasme voor mij niet onderdrukken. ‘We hebben echt iets heel tofs gemaakt!’. Het plan is om het album begin 2023 uit te brengen. Het belooft nu al een mooi jaar voor Joris te worden, want er staan ook al 3 buitenlandse shows in zijn agenda. Ik zag hem deze maand dus als opener van het ViceFest maar volgend jaar mag hij met zijn band naar Antwerpen, Berlijn én Londen om hetzelfde te doen. Het is te makkelijk om zijn muziek ook klassiek te noemen, maar de mosterd komt zonder twijfel van de oude rockers. In zijn bio lees ik over een combi van Led Zeppelin en The Amazons. Zijn EP ‘Things of Pure design’ kwam exact een jaar geleden uit. Door de pandemie een beetje noodgedwongen op zijn zolderkamer opgenomen. De track ‘Generation’ staat daar onder andere op, die hij op het ViceFest als een van zijn eigen favorieten benoemde trouwens. Vorig jaar haalde hij daarmee de gouden status in de Indie Chart. Het was echt een hele fijne rockshow, ik heb me prima vermaakt, maar deze zaal van de Oosterpoort was eigenlijk nog net een maatje te groot.    

Niks gebroken? (1)
Joh! Ik wist helemaal niet dat Kay zo ‘kwoad’ kon doen. Echt hoor, deze maand zag ik hem eindelijk weer eens live, niet als de siso, maar met zijn band Marathon tijdens het Poprondje in mijn stadtie. De vorige keer was al een paar jaar geleden, daar weet ik eigenlijk niet zoveel meer van. Nouja, het was in Paradiso en volgens mij gleed hij uit of viel hij tijdens die show ofzo. Het staat ook in hun bio: ‘spelen tot de blaren erop staan’. Er is natuurlijk ook genoeg om je boos over te maken tegenwoordig. Grote bedrijven die alleen maar meer en meer willen hebben (Check die live-video van ‘The Company’), een steeds groter wordende tweedeling in onze maatschappij of die ongrijpbare oorlog op slechts een paar duizend kilometer van hier. Ik heb die vlag op je gitaar wel gezien hoor! Het lijkt wel alsof ze zomaar vanuit het niets tevoorschijn komen maar de aanloop blijkt toch wat langer. Bandleden drummer Lennart, bassist Nina en gitaar/zang Kay kennen elkaar namelijk al van de middelbare school, maar durfden tot voor kort nog niet zoveel uit te brengen. Sinds begin dit jaar hebben ze de trofee van de Amsterdamse Popprijs op hun schoorsteenmantel staan. Dat mochten ze van zichzelf eigenlijk niet echt tof vinden, want muziek is natuurlijk geen wedstrijd, maarja stiekem… Ik weet niet of dat ze dat nog geholpen heeft, maar ondertussen hebben ze toevallig wel een handtekening gezet bij V2 Records. Dat kan alleen maar veel goeds als een EP of beter nog een album betekenen toch? Begin deze maand is dan ‘ein-de-lijk’ hun debuutsingle ‘Age’ uitgekomen. Ik zou bijna zeggen een van de rustigste tracks die ze speelden. Want ook in foortje werd alles weer gegeven op dat podium. Alleen jammer van dat gladde trapje, maarja zonder butsen géén blaren toch?

Niks gebroken? (2)
Het verhaal gaat inmiddels al rond, overal waar ze komen gaat er wel ‘iets’, bewust of onbewust KAPOT! tijdens een show. We zijn eigenlijk in 2016 al door hen gewaarschuwd toen de track ‘Accidents Exists’ verscheen. Eigenlijk ieder optreden wat ze op dit moment doen, en dat zijn er door de Popronde best veel, zien ze als een nieuwe wedstrijd. Allemaal gekleed in zo’n American baseball t-shirt en binnen 2 liedjes de parels op hun voorhoofd. Stel je dat eens voor in een kroeg met zo’n grote toog, waar normaal al geen plek is om überhaupt te lopen. Ik denk dat de eigenaar zelf ook niet wist dat er gecrowdsurft kon worden in zijn café trouwens. De Heerlense rockers van A Minor Problem hadden er een rit van ruim 2,5 uur voor over om deze game te spelen. Nou-en-of dat ze gewonnen hebben!! De pandemie heeft ook hier zijn sporen nagelaten. Eigenlijk alleen zanger Dean en gitarist Dominique zijn nog over van de eerdere bezetting. Ruim 10 jaar geleden al opgericht omdat ze zich als tieners enorm verveelden. Voor mij kwamen ze in beeld na het uitbrengen van de eerste single’s van hun EP ‘Good Grief’. Met ‘Whatever’ pakten ze anderhalf jaar terug het goud in onze Indie hitlijst om met de opvolger net op nummer 2 uit te komen. Sindsdien wilde ik de band graag eens live zien en ik was wel toe aan een potje ‘Positivity’. Tot voor kort waren ze (helaas) eigenlijk alleen in eigen regio te zien geweest. Nu stonden ze in mijn stadje. En halleluja, ik heb er zelf geen verwondingen aan over gehouden. Zegt het genoeg dat ik tijdens het optreden de geluidsman letterlijk aan de standaard van de geluidsbox zag hangen zodat deze niet om zou vallen? Held op sokken, zanger Dean riep halverwege de show dat er net iemand op zijn teen had gestaan. Hopelijk niks gebroken?!

VVV (Vijf Vinkjes van Vergeer) Een selectie van ‘slechts’ vijf liedjes uit het enorme aanbod wat er deze maand uitgekomen is. Dit zijn de VINKJES van SEPTEMBER 2022:

EUT – Step By Step (Het voelt als een voorzichtige herstart, maar vanaf nu stapje voor stapje naar world domination toch?)
V Marathon – Age (Eigenlijk voor de boze millenial, maar voor deze 45-plusser ook heul fijn!) 
V IVYVOX feat Juulz – Sweet Sixteen (Een krappe 3 minuten zorgeloos stuiteren als een enthousiaste puber)
V Seewolf – How The War Began – SEEWOLF (Een stevig meningsverschil hebben is geen probleem, maar we moeten er zonder oorlog uit kunnen komen in een epos van 5 minuten)
V Navarone – Question Why (Mooie les! Met een open mind leer je nieuwe dingen en ga je andere mensen en situaties beter begrijpen)  

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in