Wat? The Kyteman Orchestra: The Jam Sessions.

Waar? De Effenaar, Eindhoven.

Wanneer? 3 april 2014.

The Kyteman Orchestra

Kyteman’s HipHop Orchestra, KyteCrash (met Eric Vloeimans), The Kyteman Orchestra en dan nu: The Kyteman Orchestra: The Jam Sessions. The Jam Sessions is weer een nieuw project van Mister Kyteman oftewel Colin Benders. Mensen die wel eens een show hebben gezien, die weten dat er sowieso altijd een jamsessie in zat. Daarop kwam het idee om elk concert één grote jamsessie te laten worden. Dus met andere woorden, elk concert dat gegeven gaat worden, is uniek. Nergens zal hetzelfde gespeeld gaan worden. Daar moest ik als fan zijnde sowieso bij zijn. Ook nog de primeur hebben want het was het eerste concert van hun tour. WOW.

The Kyteman Orchestra
Pax.

Het geeft een leuk gevoel als je naar een concert toe gaat en geen idee hebt wat er gespeeld gaat worden. Natuurlijk weet ik hoe de muziek is maar je weet nooit hoe Colin als orkestleider alles aan elkaar gaat binden. Wat ik wel vantevoren al weet is dat het gewoon geniaal zal zijn.
Hoe hij zijn orkest doet regisseren? Met een eigen muzikale taal zoals hij het zelf noemt, elk akkoord heeft een bepaald teken en dit moet worden doorgegeven. Het orkest dat bestaat uit 17 muzikanten vanavond en twee vocalen (PAX zoals altijd en Dox vandaag) kent deze akkoorden ondertussen ook waardoor ze zelf ook een beetje kunnen participeren in de jam. Wat ook leuk is om te noemen, is dat PAX naast het rappen (dat hij wederom super doet) veel werkt met een vocoder waardoor het allemaal heel magisch wordt en kleine subtiele teksten aan de muziek toevoegt .

The Kyteman Orchestra
Blazerssectie.

Vanaf het eerste moment werd het publiek bij de lurven gegrepen en volledig vastgehouden. Het vloog alle kanten op, van heel erg rustig naar zó uitbundig en hard dat het publiek gewoon een prachtige reactie erop geeft dat het geweldig is. Die boodschap vanuit het publiek kwam zeker binnen bij het orkest maar nog meer bij Colin. Hoe die gast de muziek in zich opneemt, zich eraan over geeft en de passie toont is werkelijk prachtig om te zien. Soms dacht ik wel, dalijk zie ik zijn arm door het publiek vliegen omdat hij er zo enthousiast mee zwaait of dat hij een pluk haar zou missen omdat weer iets geniaals hoort tijdens de jam. Daarbij geeft hij oprecht aan hoe zenuwachtig hij is geweest voor dit optreden, natuurlijk omdat hij zelf niet weet of het goed of slecht zou gaan. Uiteindelijk is hij erachter gekomen dat het geniaal was.
Na dik een uur en kwartier te hebben gespeeld werd afgesloten, natuurlijk kwamen ze terug voor een toegift. Maar het leuke is, de toegift was eigen altijd een jam, dus wat deden ze nu? Juist, wederom een jam. De leermeester aka orkestleider nam zelf het voortouw en begon (gelukkig) zelf te spelen op zijn trompet. Wat blijft het toch een baas. Deze jam duurde gewoon een pakweg 20 minuten en goed dat het was. Zoals ik al eerder had aangegeven qua stijlen van jams, hier kwam alles voorbij: heel rustig, luisterend, bombastisch, krachtig. Een toegift waar iedereen uit het hele orkest tevreden kon zijn want iedereen had zijn steentje bijgedragen en kon shinen. Geniaal dus.

Al met al, mocht je de kans krijgen op een of andere manier om dit nog te aanschouwen (veel shows zijn al uitverkocht), DOEN. Je weet wat je kan verwachten van The Kyteman Orchestra maar ook weer helemaal niet. Het blijf afwachten maar desondanks zal het altijd super zijn.
Hier een oudere jam, opname komt nog! The Kyteman Orchestra: The Jam Sessions.

The Kyteman Orchestra
SAM_1643 (Mobile)SAM_1644 (Mobile)

 

 

 

 

 

The Kyteman Orchestra

1 REACTIE

  1. Ik was erbij, voor de derde keer een optreden van Kyteman: ook nu weer super, enerverend, wervelend maar ook heel klein op bepaalde momenten. Elk optreden is / was anders, maar altijd volop genieten en is het altijd te kort !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in